Palermo: 5x waarom deze stad bezoeken in 2018.

Palermo, Sicilië

Nu het weer buiten vooral grijs en regenachtig is, denk ik graag aan zonniger oorden. Zoals in deze blog over Palermo! Deze stad op Sicilië is echt een bezoek waard, niet alleen vanwege de rijke historie welke vandaag de dag de stad zo kleurrijk maakt, maar ook vanwege nog een aantal andere redenen. Waarom je uitgerekend dit jaar er echt eens heen zou moeten reizen? Lees het in deze blog!

Palermo ape

photo credit

1. Het is de culturele hoofdstad van Italië van 2018

Deze 5e grootste stad van Italië is uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Italië van 2018. Palermo, met zijn ruime 670.000 inwoners is een grote stad met een eigen vliegveld en ligt in het noordwesten van Sicilië. Het is de hoofdstad van het eiland. In het verleden kende de stad veel problematiek, maar dat is inmiddels grotendeels voorbij. Wel is Palermo nog steeds niet een stad om door een ringetje te halen, er heerst het chaotische en het rauwe wat Napels ook een beetje heeft. Het is echter een zeer levendige stad, waar de inwoners je graag verwelkomen, met daarbij ook heel veel mooie bezienswaardigheden! Met de benoeming tot culturele hoofdstad heeft Palermo een flink geldbedrag ontvangen om te investeren in cultuur en evenementen. Dit zal anno 2018 alleen maar meer ten goede komen aan het imago van deze mooie stad.

2. Ontdek er het UNESCO werelderfgoed

Het is nog maar sinds kort, sinds 2015, dat een deel van Palermo op de UNESCO werelderfgoedlijst geplaatst staat. Het gaat om wat wordt genoemd het Arabisch-Normandische deel wat bestaat uit een aantal kerken en ook de Kathedraal van Palermo. Al deze gebouwen stammen uit de tijd dat de Normandiërs op het eiland heersten in de 12e eeuw. Tegenwoordig geven de gebouwen in Palermo weer hoeveel verschillende culturele invloeden je wel niet terug kunt vinden op Sicilië. Van Grieks, tot Arabisch, Afrikaans en Frans. Alle overheersingen, oorlogen en overwinningen vind je terug in de bouwstijlen, schilderkunst én in het eten! Daarover later meer. In dit filmpje van Sicily International zie je alvast een sfeerimpressie van de stad.

3. Bezoek er de 12e editie van de Europese moderne kunst bienniale

Dit jaar vindt in Palermo Manifesta plaats. Dit is een evenement voor moderne kunst welke om het jaar in een andere stad in Europa gehost wordt en richt zich op de dialoog tussen kunst en maatschappij. Vanaf 16 juni tot 4 november kan je Manifesta bezoeken. Op de website van de bienniale kan je meer lezen over de achtergrond en het programma.

4. Proef het overheerlijke eten en niet te vergeten: streetfood!

Een deel van de rijkdom van Sicilië zit hem in het eten. Het eiland heeft een eetcultuur en dat betekent vooral dat er veel zorg en aandacht wordt besteed aan wat er op je bord beland. Ook in Palermo kan je heerlijke gerechten ontdekken. Wat ook de moeite waard is om eens te proeven, is streetfood! Van kleine inktvisjes tot arancini tot de gefrituurde panelle, een frietje is er niets bij.

5. De zon en de zee en de omgeving

Nog een aantal redenen om Palermo te bezoeken zitten hem niet zozeer in de stad zelf als wel in het klimaat en de omgeving. Op Sicilië is het namelijk niet snel koud en kan je er zelfs in de winter temperaturen van 19 graden tegenkomen. Dit maakt een bezoek aan de stad wel zo gunstig. In de zomer kan het er echter flink heet zijn. Wel is het nachtleven er dan extra leuk, aangezien iedereen pas rond half 11 buiten gaat eten en tot diep in de nacht op de terrasjes van verkoelingen geniet. Rondom de stad kan je er vanaf het voorjaar heerlijk aan het strand zitten en genieten van de zee. Deze is overigens heel helder, je kunt er de vissen zien zwemmen! Ook de verdere omgeving van Palermo is de moeite waard. Bezoek bijvoorbeeld Monreale of het riserva naturale di Capo Gallo, een prachtige omgeving aan zee.

Praktische informatie

Vanuit Nederland kan je met diverse vluchtaanbieders rechtstreeks naar het vliegveld van Palermo vliegen. De afstand vanaf het vliegveld tot het centrum van de stad is nog zo’n 35 kilometer. Zowel met de trein als de bus zijn er vanaf het vliegveld goede verbindingen naar de stad. Op de website van vliegveldinfo kan je meer gedetailleerde informatie hierover vinden. Gebruik Booking.com* voor het zoeken en boeken van een overnachting in hotel of B&B.

Dit waren mijn tips voor een bezoek aan Palermo. Wil je nog meer lezen over Sicilië? Bezoek de speciale Sicilië pagina op mijn blog waar al mijn blogs over dit mooie eiland te vinden zijn.

Wil je deze informatie op Pinterest bewaren? Leuk! Je kunt er deze afbeelding voor gebruiken:
Pinterest Palermo

 

  • dit is een affiliate link. Bedankt voor je support!
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.