Een bijzondere wereldreiziger.

gebrande koffiebonen
Eerder deze week in een cafeetje middenin in een grote stad, stond ik een avond achter een espressomachine en werd er uitgelegd hoe je een kopje espresso zet. We hebben de basisbeginselen van het zetten van een goede espresso geleerd en dat was heel erg leuk! Wat vooral mijn aandacht trok was de geschiedenis van koffie. Waar komt koffie eigenlijk vandaan? Koffie blijkt een echte wereldreiziger te zijn, uit Ethiopië!
‘Maar koffie komt toch uit Arabië?’ hoor ik je denken. Of ‘het had toch iets te maken met de VOC?’ Kijk, dat heeft er allemaal mee te maken. Koffie heeft een paar eeuwen geleden goed gebruik gemaakt van de handelsreizigers en zeevaarders om naar alle hoeken van de wereld af te reizen. Maar de koffieboon, en dat het eten van de koffiebes je geest verhelderd, is ontdekt in Ethiopië, in de provincie Kaffa. Het gebruik van de koffiebessen daar werd ontdekt door Arabische handelaars. Vanuit Ethiopië verspreidde het gebruik van de koffiebes naar de landen in het Midden-Oosten en maakten geleidelijk ook Europese landen kennis met de bittere drank die een gevoel van voldoening gaf.
bakkie troost
Zo tegen het einde van de 17e eeuw reisde koffie mee met Nederlandse handelaren naar Java en later ook naar Sri Lanka en Zuid-Amerika. Pas toen begon de productie van koffie op grote schaal pas echt. Een Amsterdamse burgemeester deed een slimme zet in 1715: hij gaf een koffieplant cadeau aan Lodewijk de 14e. Frankrijk werd toen de grootste koffieproducent en -verbruiker. Het duurde toch nog even voordat ook in Nederland koffie drinken echt populair werd. Vanaf 1750 werd het hier volksdrank nummer 1.

Koffie heeft dus flink wat reizen achter de rug! En dit is de geschiedenis ervan. Ongeveer tenminste. Er bestaan namelijk inmiddels ook al net zoveel mythen en onenigheden over wie de ontdekkers zijn en hoelang de koffie al wordt bereid zoals we tegenwoordig het kopje koffie kennen! Er valt nog veel meer over te vertellen. Koffie moet je echter vooral proeven. Zet dus gerust nog een kopje en geniet van deze exotische drank!

Kaldi en de dansende geiten: de ontdekking van koffie?
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.